fbpx

Suntem de acord ca orice forma de miscare (in sala de fitness/aerobic, alergat, inot, etc.) este benefica organismului si binevenita la orice varsta.

Chiar daca accesul la informatie este acum aproape nelimitat, când nu vezi rezultate cu rutina ta curentă, un antrenor personal îți poate oferi ajutorul de care ai nevoie.

Un antrenor personal iti va personaliza antrenamentele, astfel incat sa obtii cat mai repede rezultatele dorite, fie ca se doreste diminuarea masei grase, tonifierea musculaturii sau hipertrofia musculara, identificandu-ti tipul somatic si tinand cont de eventualele restricii fizice impuse.  

Există o serie de motive pentru care oamenii lucrează cu antrenori personali. Unii își doresc un program individualizat, astfel încât să poată slăbi sau să se contureze, în timp ce alții doresc pur și simplu să fie monitorizati in ceea ce priveste efectuarea corecta a exercitiilor. Indiferent de categoria in care vă aflați, un antrenor personal poate fi acel ceva pentru a atinge în sfârșit obiectivele de fitness și/sau pierderea în greutate.

Urmatoarele motive ar trebui sa fie suficiente pentru a va determina sa va antrenati cu ajutorul unui antrenor personal.

1. Nu vezi rezultate

Dacă ai depus un efort fizic constant de câteva săptămâni sau luni și nu pierzi în greutate sau nu iti atingi obiectivele, angajarea unui antrenor poate fi o alegere bună.

Acesta va evalua programul tău actual si va căuta modalități de a-ți schimba sau regla antrenamentele pentru a le face mai eficiente.

Este ușor să te faci pauze mai indelungate si/sau mai multe când ești singur, insa cand ai un antrenor, acesta te va provoca si te va ajuta să rămâi motivat să faci exercițiile.

Un antrenor te poate ajuta, de asemenea, să afli dacă obiectivele tale sunt realiste si ar putea lucra cu tine pentru a stabili obiective săptămânale și pentru a face check-in-ul regulat pentru a-ti vedea evolutia.

Multi oameni se concentrează pe cardio pentru a pierde în greutate, dar ai nevoie și de antrenament de forță și de antrenament de flexibilitate, iar un instructor te poate ghida ca acestea sa fie facute corect.

   2. Nu stii de unde sa incepi

Când te confrunți cu sarcina de a-ti configura un program complet de exerciții, te poti simți atât de copleșit încât renunti.

Antrenorii personali cunosc tot ceea ce intră într-un program complet si complex: cardio, antrenament pentru tonifiere și antrenament pentru flexibilitate. Mai apoi, toate aceste elementele iti vor fi detaliate in exercitii si încadrate într-un program saptamanal.

Un antrenor te va ghida de la primul antrenament, in care iti determina nivelul de pregatire fizica si pe tot parcursul antrenamentelor tale.

Antrenamentele pe care le vei face se bazează pe principiul F.I.T.T., adică iti va fi aleasa frecvența, intensitatea, timpul și tipul de antrenament pe care îl vei efectua. Antrenorul personal te va invata cum sa iti monitorizezi intensitatea exercițiului, iar la antrenamentele cu greutati, el sau ea iti va arăta cum să alegi exercițiile, greutățile, repetările și seturile.

In plus, pe langa intensitate, acesta te va ajuta să iti maximizezi timpul, astfel încât să nu exagerezi.

   3. Te plictisești de aceleași antrenamente vechi

Daca mergi la sala de mai mult timp, poate nu te-ai gândit să lucrezi cu un antrenor personal. Cu toate acestea, poate fi o alegere excelentă dacă ai nevoie de o anumită varietate în antrenamentele tale. 

Este ușor să te încadrezi într-o rutina, făcând aceleași antrenamente.

Nu numai că acest lucru este plictisitor, dar poate duce, de asemenea, la platouri de pierdere în greutate, stagnarea cresterii musculare sau chiar răni din cauza repetarii acelorasi exercitii. 

Iată ce poate face un antrenor pentru tine:

  • iti aduce o perspectivă nouă antrenamentelor tale, pe care le face mai interesante și mai distractive;
  • vine cu idei noi: antrenament de circuit, antrenament de mare intensitate, etc.;
  • foloseste diferite metode de antrenament de forță, cum ar fi superseturile, antrenamentul in piramidă și multe altele.
  • te ajută să-ti stabilesti obiective noi și mai provocatoare.   

   4. Trebuie sa fii provocat

Dacă simți că esti blocat sau esti gata să iti duci antrenamentul la nivelul următor, un antrenor personal cu experiență poate veni cu noi modalități de a te provoca.

Un antrenor te poate ajuta să alegi greutățile potrivite și să te stimuleze sa executi exerciții mai provocatoare, adăugând un element competitiv la antrenamentele tale. Este posibil să gasesti chiar atuuri ascunse pe care nu le-ai cunoscut niciodată, ceea ce te poate motiva și mai mult.

   5. Vrei sa inveti cum sa faci exercitii pe cont propriu

Chiar dacă scopul tău este să-ți creezi propriile antrenamente și să faci exerciții fizice singur, angajarea unui antrenor pentru câteva ședințe poate fi un beneficiu deosebit pentru învățarea modului corect de a efectua exercițiu. Acest lucru este valabil mai ales dacă esti nou in antrenamentele de forță sau cele functionale.

În acest caz, iată doar câteva lucruri pe care le poate face un instructor: te invata mușchii corpului tău și cum funcționează acestia, iti arata exerciții care vizează acei mușchi, te invata cum cum să ridici greutăți pentru a evita accidentările si este o resursă disponibilă: chiar dacă încetezi antrenamentul cu acel antrenor, ai în continuare persoana respectivă ca resursă. Majoritatea antrenorilor personali sunt în regulă cu contactarea lor din când în când pentru sfaturi și poți oricând să te întorci la instruire în orice moment.

   6. Ai nevoie de responsabilitate si motivare

Prin angajarea unui instructor, primesti motivație într-o varietate de moduri, precum:

  • din punct de vedere financiar: investești bani pentru a-ți atinge obiectivul, deci trebuie să te prezinți pentru sesiunile tale, astfel ca, să nu pierzi acești bani poate fi suficient pentru a-ti continua antrenamentele si a nu renunta la acest stil de viata sanatos.
  • timpul tău: nu investești doar bani, ci investești și timpul tău, o resursă prețioasă pe care cu  toții vrem să o protejăm.
  • având o programare permanentă si stabilita, nu vrei să dezamăgești antrenorul sau pe tine însuți.
  • responsabilitate: stiind că antrenorul tau te monitorizeaza permanent, iti este mai dificil să sari peste antrenamente si sa te abati de la planul alimentar.

Un antrenor personal bun este si un bun ascultator, pentru a sti ce te motiveaza si in ce mod te poate motiva el sau ea. De asemenea, un antrenor personal se va concentra exclusiv asupra ta, te va monitoriza permanent si te va evalua periodic.

   7. Ai o conditie fizica speciala, o accidentare sau esti intr-o perioada de recuperare post-operatorie 

Antrenorii personali cu experienta lucrează cu tot felul de oameni și mulți dintre ei pot avea conditii fizice speciale. In aceste cazuri, crearea unui program care funcționează în si pentru zonele de care ai nevoie, fără re-vătămare sau alte probleme, este esential.

Exista si câteva lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare înainte de a incepe antrenamentele fizice:

  • discuta întotdeauna cu medicul tau și obține aprobare pentru a efectua exerciții fizice. Dacă ai o afecțiune, antrenorul tau poate solicita o adeverinta din partea medicului înainte de a te antrena.
  • lucrează cu kinetoterapeutul tău, dacă ai unul. Este posibil ca antrenorul tău să vrea să ia legătura cu acesta, pentru a afla ce exerciții trebuie sau nu trebuie să executi.
  • asigura-te că antrenorul tau are experiență cu persoane aflate in starea ta.

Cum decurge o sesiune de personal training?

Fiecare sesiune durează de obicei intre 40 de minute si o ora.

Prima întâlnire este dedicată evaluării nivelului tau de fitness (fizic), măsurărilor corporale, exercițiilor fizice, istoricului sănătății și obiectivelor tale.

Fii pregătit să calci pe cantar, pentru a ti se verifica indicatorii corporali (IMC-ul, masa grasa, masa musculara, masa osoasa, nivelul hidric, etc.) și sa răspunzi la întrebări specifice legate de obiectivele tale.

După aceea, vei petrece fiecare sesiune făcând antrenamente cardio, antrenamente cu greutati, de flexibilitate sau orice alte activitati potrivite obiectivelor tale, conform programelor alcatuite de antrenorul tau. Acesta îți va arăta cum să executi exercițiile, te va ajuta să îți dai seama cât de multă greutate trebuie să folosești și îți va oferi sprijin pentru a obține cât mai mult din fiecare exercițiu.

Antrenorul tau personal iti va oferi rutine de antrenament, iti va urmări progresul și iti va modifica antrenamentele după cum este necesar pentru a vă ajuta să vă atingeți obiectivele.

In concluzie, cel putin pentru inceput, daca nu alegem antrenamentele de grup, un antrenor personal este de un real ajutor pentru persoanele care doresc sa se antreneze intr-o sala de sport si nu numai.

About Author

GIVE A REPLY