fbpx

De ce oul este un aliment complex?

Din punct de vedere nutritiv, oul este unul din cele mai complete alimente, nutrientii fiind in forma concentrata si usor absorbabila.

Pe langa faptul ca oul este o importanta sursa de factori nutritivi cu o valoare biologica mare, acesta este si un aliment foarte economic, in comparatie cu pestele si carnea.

Dupa componentele organice, proteinele ocupa un loc important, in special in albus. Proteinele din ou au cea mai mare valoare biologica, cea mai echilibrata proportie de aminoacizi esentiali.

Care este valoarea calorica a unui ou? In functie de marimea oului, acesta poate avea in jur de 60 - 90 kcal.

Oul intreg este compus din: 74% apa, 13% proteine, 11,2% lipide, 1% glucide, dar si 0,8% saruri minerale si cantitati importante de vitamine.

Digestibilitatea oului: este foarte important sa cunoastem faptul ca albusul coagulat se digera mai usor decat albusul crud sau lichid, spre deosebire de galbenus, care se digera mai usor in forma necoagulata. Astfel ca, ouale fierte 3,5-4 minute (cu albusul tare si galbenusul moale) sunt cu cel mai mare grad de digestibilitate. O alta tehnica de imbunatatire a digestibilitatii este "baterea oului", deoarece bulele de aer cresc suprafata totala, facilitand actiunea sucului gastric asupra proteinelor. De retinut este faptul ca ochiurile absorb cea mai multa grasime si sunt cele mai indigeste.

Cateva beneficii ale oualor:

- contine numeroase substante nutritive cu rol esential in mentinerea mentinerea starii de sanatate in paramentrii optimi (vitamina A, D, E, K, B2, B5, B6, B12, seleniu, fosfor, calciu si zinc) si acizi grasi Omega 3, prevenind bolile cardiace si osteoartrita;

- cresc nivelul colesterolului sanatos (HDL);

- previn afectiunile oculare, deci protejeaza vederea;

- ajuta la reducerea indicelui de masa corporala, fiind recomandat in dietele pentru slabire, fiind un aliment satios;

- ajuta la mentinerea sanatatii pielii, unghiilor si parului.

About Author

GIVE A REPLY