O viata sanatoasa inseamna o alimentatie sanatoasa si sport.
Alimentele reprezinta un factor de mediu indispensabil organismului uman.
Alimentatia sanatoasa inseamna un consum variat si moderat de alimente preparate sau nu culinar, repartizate in 3 mese principale, dar si eventualele gustari dintre mese.
Scopul unei alimentatii sanatoase este acela de a aduce organismului un echilibru caloric si nutritiv, adica asigurarea energiei de care acesta are nevoie, prin aportul corespunzator de calorii si prin prezenta principiilor nutritive in alimentatia noastra (glucide 50-55%, proteine 15-20% si lipide 30-35%).
Mesele mai bogate caloric trebuie sa se regaseasca in perioadele din zi in care suntem mai activi, adica la micul dejun si pranz.
De unde incepe alimentatia sanatoasa? De la mersul la cumparaturi!
In functie de ceea ce ne-am planificat sa gatim in urmatoarele zile, este important sa ne efectuam o lista de cumparaturi. La fel de important este sa nu mergem la cumparaturi "pe stomacul gol", pentru a rezista tentatiilor si mirosurilor irezistibile din magazine si pentru a respecta lista de cumparaturi. Esentiala este si citirea etichetelor, pentru a vedea termenul de valabilitate, compozitia produsului alimentar, aditivii alimentari ("E-urile"), lista alergenilor alimentari si valorile nutritionale.
Alimentatia sanatoasa este garantia unei vieti sanatoase si trebuie sa inceapa cat mai devreme, beneficiile alimentatiei sanatoase fiind promovarea si mentinerea sanatatii, o calitate mai buna a vietii prin capacitatea crescuta a muncii fizice si intelectuale, o stare generala de bine si, nu in ultimul rand, o imunitate crescuta.